ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

















Παρακολουθήστε ενα βίντεο στο οποίο Αβορίγινες φοιτητές  στην Αυστραλία, χορεύουν ένα παραδοσιακό χορό κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Girringun στην Cardwell. Απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία όλων των ζώων και τη συγκέντρωση της παραδοσιακής ιατρικής για τη θεραπεία δάγκωμα φιδιού.



Οι Έλληνες στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα 

ΑΘΗΝΑ 29/05/2016


Πάνω από έναν αιώνα παρουσίας συμπληρώνει ο ελληνισμός στη Ρουάντα και το Μπουρούντι, δύο μικρές αφρικανικές χώρες με ταραγμένη ιστορική διαδρομή, στην περιοχή των μεγάλων λιμνών. Η ελληνική παροικία δεν ήταν πολυάριθμη -εκτιμάται ότι στα μέσα της δεκαετίας του '60 ήταν 1.200 με 1.300 άτομα- όμως άφησε τη σφραγίδα της στην επιχειρηματική ζωή και στην ιστορία του τόπου.

Όπως γράφει ο ιστορικός και ερευνητής της παρουσίας του Ελληνισμού στην Αφρική, Αντώνης Χαλδαίος στο καινούργιο του βιβλίο "Οι Έλληνες στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα", ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στη Ρουάντα, μεταξύ 1900 και 1905 ήταν ο Δημήτρης (James) Καργαρώτος. Ωστόσο, το πρώτο κύμα μετανάστευσης στην περιοχή άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του '20 όταν η Κοινωνία των Εθνών ανέθεσε στο Βέλγιο τη διοίκηση της περιοχής μεταξύ των μεγάλων λιμνών, η οποία αποτέλεσε το κράτος της Ρουάντα-Ουρούντι και ενώθηκε διοικητικά με το βελγικό Κογκό.

Σύμφωνα με τις γραπτές αλλά και τις προφορικές μαρτυρίες, οι πρωτοπόροι της μετανάστευσης, που αποτόλμησαν το μακρινό ταξίδι κατάγονταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη Λέσβο.

Ο κ. Χαλδαίος τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι πρώτοι μετανάστες προέρχονταν από αγροτικές οικογένειες και ασχολήθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία με το εμπόριο, που ταίριαζε στο προφίλ του Έλληνα και απαιτούσε λιγότερο κεφάλαιο και γνώσεις. Στην αρχή, περιόδευαν με ένα μικρό καμιόνι, που ήταν μαγαζί και σπίτι μαζί, πουλώντας καφέ, είδη για το σπίτι και αργότερα ηλεκτρικά είδη.

Οι Έλληνες έφτιαξαν τα πρώτα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Ουζουμπούρα, όπου έμεναν η βελγική διοίκηση και όσοι δούλευαν για αυτήν, έμποροι και όσοι εργάζονταν στα έργα των σιδηροδρόμων και έρχονταν στην πρωτεύουσα για να διασκεδάσουν.

Ακόμη, ήταν πρωτοπόροι στην αλιεία. Στις λίμνες οι ιθαγενείς ψάρευαν με ξύλινες πιρόγες, καλάμια και αυτοσχέδια δίκτυα. Οι Μυτιληνιοί χρησιμοποίησαν σιδερένια σκάφη μήκους 8 με 10 μέτρων, ενώ εμφάνισαν το πυροφάνι και το γρι γρι, όπως έκαναν και στο νησί τους.

Η ελληνική κοινότητα ιδρύθηκε το 1946 και το σχολείο την δεκαετία του '60 και ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία Ελληνίδας που έκανε μαθήματα.AdTech Ad
Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους ντόπιους ήταν άριστες, τόνισε ο κ. Χαλδαίος, προσθέτοντας ότι δεν τους είδαν ως αποικιοκράτες και δεν υπήρξε εχθρότητα. Οι Έλληνες που δραστηριοποιήθηκαν στην ενδοχώρα βοήθησαν στην ανάπτυξη, με την κατασκευή δρόμων προς την πρωτεύουσα.

Οι συγκρούσεις των φυλών Χούτου και Τούτσι, που συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας σφράγισαν την ιστορία και της ελληνικής παροικίας. Το κύμα φυγής των Ελλήνων ξεκίνησε στον πρώτο μεγάλο εμφύλιο το 1972 και ολοκληρώθηκε στις ταραχές του 1993.

Σήμερα ζούνε 30 Έλληνες στο Μπουρούντι και μια μόλις μια οικογένεια στην Ρουάντα. Η παροικία ήταν ιδιαίτερα δεμένη και ακόμα και όσοι έχουν φύγει πριν από 20 και 30 χρόνια διατηρούν τους δεσμούς τους.

Οι Έλληνες στο Μπουρούντι ανέπτυξαν επιχειρηματικότητα πρωτόγνωρη για την Αφρική, με εξαίρεση την Αίγυπτο. Λειτουργούσε μάλιστα και ελληνική τράπεζα, την οποία ίδρυσε ο Γιώργος Κουκούλης, συνεργαζόμενος με Μπουρουντέζους και Έλληνες μικρομετόχους. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα του Μπουρούντι και ανήκει κατά 50% στην οικογένεια Κουκούλη.

Ο Ιωάννης Παγίδας είχε το μεγαλύτερο ξενοδοχείο και δραστηριοποιήθηκε ως έμπορος για πάνω από 30 χρόνια. Είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση φορέα από το ελληνικό κράτος, μέσω του οποίου πολλοί ντόπιοι, σπούδασαν στην Ελλάδα. Τη δεκαετία του '60 ο Νίκος Αλεξάκης ήταν δήμαρχος, στην πόλη της Ρουάντα Αστρίντα (σημερινό Μπουτάρε).

Ο Αντώνης Χαλδαίος, σπούδασε, αρχικά, ηλεκτρονικός μηχανικός στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στις ανθρωπιστικές επιστήμες σπουδάζοντας, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τιμήθηκε με το παράσημο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μελετά την ιστορία των Ελλήνων της Αφρικής και η έρευνα του ξεκίνησε όταν αναζήτησε τις δικές του ρίζες το Μαρόκο, το Σουδάν και σε άλλες χώρες. Έχει γράψει βιβλία για τους Έλληνες του Μαρόκο, της Τυνησίας, της Μοζαμβίκης Το επόμενο έργο του θα αφορά τους Έλληνες του Σουδάν, που είναι και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής.
Γεωργία Χατζηγεωργίου (ΑΜΠΕ)
ΠΗΓΗ:  nοοz.gr



 
View more presentations or Upload your own.

Courtesy of www.AirPano.com

Courtesy of www.AirPano.com
You can change the width and the height of the iFrame (width and height are in red)
     Διαίρεση της Ευρώπης εδώ:     Πάτησε εδώ και βρες τις χώρες της Ευρώπης και τις πρωτεύουσές τους    
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...
ΠΥΓΜΑΙΟΙ
 

Ο άνθρωπος που σταμάτησε την έρημο

      Πέντε μέρες στην έρημο Γκόμπι, στην έρημο με τα πολλά πρόσωπα.

 Μάθε για τους βεδουίνους http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3053    ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Πάτησε στον παρακάτω σύνδεσμο επίλεξε την τάξη σου και διασκέδασε  με τη δραστηριότητα της επιλογής σου! [Πηγή: Τεχνική Στήριξη Πληροφοριακών Συστημάτων  Σχολικών Μονάδων  http://ts.sch.gr/] http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-geografia-e-st/geography.swf  

http://2dim-karyst.eyv.sch.gr/geografia/potamoi-gis.html Κάνουμε κλικ στον ποταμό που μας ζητάει κάθε φορά και έπειτα πατάμε το κουμπί "submit"   [Πηγή: Νίκος Παπαδημητρίου 2dim-karyst.eyv.sch.gr]      http://2dim-karyst.eyv.sch.gr/geografia/limnes-gi.html    Κάνουμε κλικ στη λίμνη που μας ζητάει κάθε φορά και έπειτα πατάμε το κουμπί "submit"   [Πηγή: Νίκος Παπαδημητρίου 2dim-karyst.eyv.sch.gr]      Μεγάλες οροσειρές: παιχνίδι 

  Μεγάλες πεδιάδες της γης

Κάνουμε κλικ στο "start" και ξεκινάμε!Προσοχή , ο χρόνος τρέχει!!  [Πηγή: Βούλα Τρέντσιου]   Μεγάλες οροσειρές της γης  Κάνουμε κλικ στην οροσειρά που μας ζητάει κάθε φορά και έπειτα πατάμε το κουμπί "submit"  [Πηγή: Νίκος Παπαδημητρίου 2dim-karyst.eyv.sch.gr]
Μεγάλες οροσειρές της γης
Κάνουμε κλικ στο "start" και ξεκινάμε! Προσοχή , ο χρόνος τρέχει!! [Πηγή: Βούλα Τρέντσιου]


 Οι αναπαραστάσεις των ταξιδιών των μεγάλων θαλασσοπόρων [Πηγή:Ψηφιακό σχολείο]
Παίζουμε;
Κάνουμε κλικ στον Ωκεανό που μας ζητάει κάθε φορά και έπειτα πατάμε το κουμπί "submit"
[Πηγή: Νίκος Παπαδημητρίου
2dim-karyst.eyv.sch.gr]
Κάνουμε κλικ στην Ήπειρο που μας ζητάει κάθε φορά και έπειτα πατάμε το κουμπί "submit"
[Πηγή: Νίκος Παπαδημητρίου 2dim-karyst.eyv.sch.gr]
ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Πατήστε εδώ Picture   Ένα τρισδιάστατο ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα

 

Γεωγραφικές συντεταγμένες ενός τόπου

 πηγή: Σαλονικίδης Γ.
    
Tο σχήμα και οι κινήσεις της Γης
Διαδραστική άσκηση 
  Περιστροφή και περιφορά της γης  εδώ:
Πατήστε εδώ: http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2818,10619/extras/gstd01_earth/index.html       Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ
Τα κράτη της Ευρωζώνης εδώ       Μαθαίνω τους νομούς.  εδώ    Και εξασκούμαι στους νομούς... εδώ   Γεωγραφικά διαμερίσματα
Πατήστε τη σημαία




Παίξε με τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας



ΣΕΙΣΜΟΣ

ΣΕΙΣΜΟΙ




ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ


Θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της χώρας μας 

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E100/692/4595,20801/extras/ged28_gr-mnhmeia/index.html 

Γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού της Ελλάδας 

 

 http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E100/692/4595,20803/extras/ged30_gr-diamerismata-population2/index.html   

Περιήγηση σε έναν οικισμό 

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E100/692/4595,20803/extras/ged30_oikismos/index.html 

  Ταξιδεύοντας στις πόλεις της Ελλάδας  

Μαθαίνω παίζοντας

http://www.slideboom.com/presentations/539766/%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82 

Μαθαίνω παίζοντας  τις πόλεις της Ελλάδας


 Κάνουμε κλικ στην εικόνα. Βλέπουμε την πόλη που ζητείται και πατάμε με το ποντίκι επάνω στο σωστό κυκλάκι του χάρτη. 

http://www.stintaxi.com/uploads/1/3/1/0/13100858/ellada-poleis.swf

Οι ποταμοί της χώρας μας 

 Καιρός για λίγη εξάσκηση.....
Ποια βουνά βλέπουμε στο χάρτη;




      Γράψε πάνω στο χάρτη τα ονόματα των χωρών με τα οποία 
  συνορεύει η Ελλάδα και τα πελάγη από τα οποία βρέχεται.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ



Τι καιρό θα έχουμε σήμερα;



Η ΕΜΥ ( Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού. Μπορείς να ανακαλύψεις, μελετώντας το χάρτη, σε ποια από τις πέντε πόλεις αναφέρεται;
(κλικ στο παρακάτω σύνδεσμο) πηγή i-pinakas
 Τα μετεωρολογικά όργανα 
κάνε κλικ στο παρακατω σύνδεσμο
Να βρείτε τους γεωγραφικούς όρους της θάλασσας που σας ζητάει κάθε φορά.
 Πατώντας το κουμπί "Περιήγηση" μπορείς να περιηγηθείς στους γεωγραφικούς όρους και να δεις φωτογραφίες καθώς και τον ορισμό τους 
Παίξε με τις πεδιάδες της Ελλάδας
Κάνουμε κλικ στην πεδιάδα που μας ζητάει κάθε φορά και έπειτα πατάμε το κουμπί "submit"

Η χώρα μου από ψηλά - Οροσειρές 

 

Εικονική περιήγηση στο φαράγγι της ΣΑΜΑΡΙΑΣ
Παίξε με τα βουνά της Ελλάδας
(Στα δύσκολα πατάμε περιήγηση και ξαναπροσπαθούμε.)
Tα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας
 Παίξε με τα ελληνικά νησιά:
(Κάνουμε κλικ στο  νησί που μας ζητάει κάθε φορά και έπειτα πατάμε το κουμπί "submit")
 Πρώτα με τις Σποράδες.
Συνέχισε με τα  Επτάνησα.
Εύκολα ως εδώ. Πάμε  στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Και τώρα στα Δωδεκανησα. 
Και τώρα... πάμε στις Κυκλάδες!
Ας ξεκουραστούμε ταξιδεύοντας με το νου στα νησιά του Αιγαίου.
(κλικ στο βελάκι)

Παίξε με τα ελληνικά πελάγη
Tα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ